Rosół z cukiniowym makaronem

Zamiast zwykłego makaronu do tego rosołu dodajemy makaron z cukinii. Jest zdrowo i smacznie!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • filet z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • duża szczypta płatków chili
  • sos sojowy
  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub chudego rosołu
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • sól, pieprz
  • 2 młode, smukłe cukinie pokrojone wzdłuż w cienkie paski (najlepiej za pomocą tzw. spiralizera lub specjalnej „temperówki” do warzyw – będą wyglądały jak spaghetti)

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kroimy w cienkie paski, mieszamy w miseczce z posiekanym czosnkiem i startym imbirem oraz chili, zalewamy sosem sojowym, aby były przykryte, wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, wylewamy zawartość miseczki z kurczakiem i obsmażamy na dużym ogniu, aż odparuje część sosu. Wlewamy bulion, zagotowujemy, szumujemy.
  2. Cebulki dymki kroimy jak najcieniej, szczypior grubiej. W kubku z dziubkiem bardzo dokładnie rozmącamy jajka ze szczyptą soli i pieprzu, wlewamy do gotującej się zupy, stale mieszając. Kiedy jajko się zetnie, do garnka wkładamy pokrojone cebulki, groszek i nitki cukinii, gotujemy 1–2 min od zawrzenia. Przyprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym, przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Zobacz też: Makaron świderki z cukinią i ziołami

obiad zupa cukinia rosół
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze