Zamiast zwykłego makaronu do tego rosołu dodajemy makaron z cukinii. Jest zdrowo i smacznie!
Składniki:
filet z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
łyżeczka świeżo startego imbiru
duża szczypta płatków chili
sos sojowy
1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub chudego rosołu
pęczek dymki ze szczypiorem
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku
sól, pieprz
2 młode, smukłe cukinie pokrojone wzdłuż w cienkie paski (najlepiej za pomocą tzw. spiralizera lub specjalnej „temperówki” do warzyw – będą wyglądały jak spaghetti)
Rosół z cukiniowym makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filet z piersi kroimy w cienkie paski, mieszamy w miseczce z posiekanym czosnkiem i startym imbirem oraz chili, zalewamy sosem sojowym, aby były przykryte, wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, wylewamy zawartość miseczki z kurczakiem i obsmażamy na dużym ogniu, aż odparuje część sosu. Wlewamy bulion, zagotowujemy, szumujemy.
Cebulki dymki kroimy jak najcieniej, szczypior grubiej. W kubku z dziubkiem bardzo dokładnie rozmącamy jajka ze szczyptą soli i pieprzu, wlewamy do gotującej się zupy, stale mieszając. Kiedy jajko się zetnie, do garnka wkładamy pokrojone cebulki, groszek i nitki cukinii, gotujemy 1–2 min od zawrzenia. Przyprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym, przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017