Makaron z cukinią

Ocena:

4.5 (206)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Makaron z cukinią to świetne danie sezonowe, ale można robić je przez cały rok. Urzeka swoją prostotą, szybkością przygotowania i doskonałym smakiem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać dowolny makaron, jednak dużą popularnością cieszy się spaghetti, ale z powodzeniem możemy użyć też penne, tagliatelle lub fusilli. Podajemy przepis na kremowy makaron z cukinią, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • makaron spaghetti  300 g

  • cukinia  800 g

  • mascarpone  250 g

  • zielone pesto  60 g

  • czosnek  5 ząbków

  • por  1 szt.

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

  • zioła prowansalskie  15 g

Makaron z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Por: odkrajamy ok. 20 cm białej części. Zdejmujemy pierwszą warstwę, myjemy. Kroimy plasterki.  

  • Krok 2:

    Cukinia: myjemy ją dokładnie, odcinamy oba końce. Kroimy na pół wzdłuż, potem w paski, a z nich robimy w większą kostkę - młodej nie musimy obierać ze skórki.

  • Krok 3:

    Czosnek: obieramy z łupin i kroimy w plasterki.

  • Krok 4:

    Makaron: spaghetti gotujemy w osolonej wodzie,  al dente – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odlewamy i od razu dodajemy do sosu z cukinią.

  • Krok 5:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy oliwę (lub dowolny olej roślinny), wrzucamy por. Po kilku minutach dodajemy cukinię, mieszamy. Dokładamy plasterki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i pesto. Dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę, lekko zwiększamy ogień i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodajemy jeszcze mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników.

  • Krok 6:

    Makaron z cukinią: mieszamy go z sosem. Wierzch można posypać parmezanem, świeżymi ziołami lub polać oliwą.

Porady

  • Cukinię możemy pokroić w kostkę lub talarki, odpowiednia będzie też starta za pomocą obieraczki do warzyw bądź pokrojona na cienkie płaty. Jeśli przygotowujemy makaron z cukinią np. na randkę i zależy nam na nienagannej prezencji dania, to warto postawić na ostatnią z zaproponowanych opcji.
  • Makaron można ugotować chwilę przed przygotowaniem sosu albo od razu po jego zrobieniu. Ale najlepiej smakuje, kiedy wszystko jest bardzo świeże, dlatego polecamy gotować go w czasie podsmażania cukinii.
  • Jeśli dbamy o kalorie makaron z cukinią można zrobić bez mascarpone. Sprawdzi się też jogurt naturalny, również typu greckiego.
  • Smak makaronu z cukinią zaostrzymy, dodając łyżeczkę musztardy, np. sarepskiej, dijon lub francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy.
  • Amatorzy pikantnych dań mogą dołożyć pokrojoną drobno papryczkę chili, z pestkami lub bez nich, pamiętając, że to one odpowiadają za ostrość.
  • Por w daniu można zastąpić cebulą: białą lub czerwoną.
  • Pesto zielone z bazylii możemy przygotować samodzielnie. Polecamy wypróbować też pesto z jarmużu lub pietruszkowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makaron z cukinią – inne warianty

Z cukinią dobrze komponuje się wiele składników. W naszym przepisie to odgrywa główną rolę, a inne dodatki są dla niej tłem. Dlatego możliwości jest wiele, można je zamieniać lub dokładać kolejne. Poniżej znajdziecie kilka najpopularniejszych możliwości:

  • makaron z cukinią w sosie śmietanowym, który przygotowuje się w kilka chwil. Wystarczy pokroić czosnek w drobną kostkę (lub ewentualnie cienkie plasterki), dodać do niego plasterki cukinii i podsmażać wszystko przez kilka chwil, po czym wlać wodę lub wino wytrawne i dusić wszystko przez 10–15 minut. Po upływie tego czasu do makaronu z cukinią dodajemy słodką śmietankę i dusimy wszystko do czasu aż sos uzyska pożądaną, gęstą, konsystencję.
  • makaron z cukinią w sosie śmietanowo-serowym - świetnie sprawdzi się cheddar, gorgonzola, ricotta, parmezan - dodajemy je pod koniec do warzyw. Można też po prostu obsypać wierzch dania serem.
  • zamiast śmietany możemy dodać pomidory z puszki – dzięki temu wyjdzie nam makaron z cukinią w sosie pomidorowym, który jest równie smaczny, jak ten w sosie śmietanowym.
  • makaron z cukinią i pomidorami – odpowiednie będą tu zarówno świeże, z puszki, jak i suszone.
  • makaron z cukinią i kurczakiem - wybieramy filety z piersi, wcześniej podsmażamy - takie danie będzie dużo bardziej sycące.
  • makaron z cukinią i łososiem - odpowiednia będzie zarówno świeża ryba, jak i wędzona, ale tę drugą dodajemy pod koniec smażenia.

Jak zrobić makaron z cukinii?

Makaron z cukinii to świetna opcja dla osób, które są na diecie bezglutenowej, a także dla tych, które chcą spróbować znanych smaków w nieco innej odsłonie. Do przygotowania makaronu spaghetti z cukinii przyda się tarka spiralna, dzięki której uzyskamy piękne i długie nitki. Jest to bardzo łatwe – wystarczy przepuścić cukinię przez spiralizer i gotowe.

Makaron z cukinii dobrze komponuje się z sosem pomidorowym lub śmietanowym.

Makaron z cukinii – dodatki

Do sosu możemy dokładać różne składniki i dostosować go do swoich upodobań. Jeśli nie do końca wiecie, co tu pasuje, podpowiadamy kilka sprawdzonych opcji. W wersji wegetariańskiej makaron z cukinią i warzywami możemy rozszerzyć o:

  • pieczarki - obsmażone,
  • kurki - świeże lub mrożone,
  • kukurydzę, latem polecamy świeżą,
  • fasolę czerwoną,
  • fasolkę szparagową, zieloną lub żółtą,
  • bób,
  • groszek zielony, konserwowy lub świeży,
  • pomidorki koktajlowe,
  • marchew - startą lub pokrojoną w dowolny sposób: kostkę, talarki, słupki.

Do wyboru mamy też składniki mięsne:

  • podsmażony boczek,
  • filet z kurczaka z piekarnika,
  • dobrej jakości kiełbasę,
  • duszonego lub pieczonego indyka,
  • szynkę parmeńską.

Zastanawiacie się jeszcze, jakie dodać przyprawy do makaronu z cukinią? Wypróbujcie:

  • świeżą natkę pietruszki,
  • listki bazylii,
  • niewielką ilość rukoli,
  • kolendrę,
  • oregano,
  • tymianek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne