Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dymki czyścimy – cebulki tniemy w cienkie talarki i wrzucamy na oliwę, szczypior kroimy i odkładamy. Kiedy dymki się zeszklą, wkładamy pokrojone w paski mięso i wciskamy przez praskę czosnek
smażymy ok. 3 min. Wlewamy gorący bulion lub rosół, gotujemy na małym ogniu, szumując jak najdokładniej. Kiedy mięso będzie prawie dobre, wrzucamy zamrożone marchewki, doprowadzamy do zagotowania.
Oczyszczonego pora kroimy w talarki, podduszamy na maśle, dodajemy do garnka
kiedy zupa się zagotuje, dodajemy groszek, gotujemy 1–2 min od zawrzenia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Osobno gotujemy makaron, mieszamy z zupą tuż przed podaniem. Każdą porcję posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i odłożonym szczypiorem dymki.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Komentarze