Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
ROLADA BISZKOPTOWA EKO Przygotowując to ciasto używam wyłącznie naturalnych składników, dlatego mogą je jeść nawet małe dzieci.
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 jajka
1 szkl. mąki tortowej
¾ szkl. cukru
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i mąkę. Ciasto wylać na dużą blachę (około40cmx40cm) wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem. Piec około 20 minut w 180˚C. Biszkopt wyjąć, oderwać papier i położyć, np. na bawełnianą ściereczkę. Następnie ciasto zwinąć ze ścierką by uformować roladę.
1 galaretkę (bez konserwantów i sztucznych barwników) rozpuścić w 400 ml wody, przelać do stężenia na głębokie naczynie(naljepsza bądzie saleterka, by potem można było w niej wycinać paski galagetki).
Masa:
1 szkl. mleka
¼ szkl cukru
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
½ margaryny
sok z ½ cytryny
Połowę mleka zagotować, resztę ubić z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, dodać do mleka i mieszać lub miksować aż powstanie budyń. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną i sokiem z cytryny.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, nasączyć sokiem z cytryny, posmarować masą, z jednej strony na brzegu ułożyć galaretkę pociętą w paski i od tej strony zacząć zwijać roladę. Pozostawić w lodówce do stężenia. Smacznego :)
Komentarze