rolada_biszkoptowa

rolada biszkoptowa

Ocena:

4.53 (193)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
super rolada bez konserwantów, dlatego magą ją jeść nawet małe dzieci

Składniki:

  • SKŁADNIKI
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl. cukru
  • Masa:
  • 1 szkl. mleka
  • ¼ szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ margaryny
  • sok z ½ cytryny

Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ROLADA BISZKOPTOWA EKO Przygotowując to ciasto używam wyłącznie naturalnych składników, dlatego mogą je jeść nawet małe dzieci.
  • SKŁADNIKI
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl. cukru
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i mąkę. Ciasto wylać na dużą blachę (około40cmx40cm) wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem. Piec około 20 minut w 180˚C. Biszkopt wyjąć, oderwać papier i położyć, np. na bawełnianą ściereczkę. Następnie ciasto zwinąć ze ścierką by uformować roladę.
  • 1 galaretkę (bez konserwantów i sztucznych barwników) rozpuścić w 400 ml wody, przelać do stężenia na głębokie naczynie(naljepsza bądzie saleterka, by potem można było w niej wycinać paski galagetki).
  • Masa:
  • 1 szkl. mleka
  • ¼ szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ margaryny
  • sok z ½ cytryny
  • Połowę mleka zagotować, resztę ubić z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, dodać do mleka i mieszać lub miksować aż powstanie budyń. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną i sokiem z cytryny.
  • Biszkopt delikatnie rozwinąć, nasączyć sokiem z cytryny, posmarować masą, z jednej strony na brzegu ułożyć galaretkę pociętą w paski i od tej strony zacząć zwijać roladę. Pozostawić w lodówce do stężenia. Smacznego :)

Porady

Zobacz też: biszkopt z bezą 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne