Risotto leśnika

Przepis na risotto - risotto leśnika

Dodany przez:

Risotto leśnika

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 70 dag borowików
  • 10 dag sera bursztyn
  • 10 dag cebuli cukrowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu grzybowego
  • 10 łyżek oliwy
  • 20 dag ryżu arborio
  • 50 ml madery
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 łyżki masła
  • łyżka ziaren czerwonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Przepis na risotto - risotto leśnika
  2. Borowiki oczyszczamy, większe kroimy na połówki i ćwiartki, a zgrabne kapelusze zostawiamy w całości. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Bulion podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, przesmażamy cebulę i połowę czosnku, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, aż płyn lekko odparuje.
  3. Wsypujemy suchy ryż i smażymy mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste. Wlewamy maderę i wino, odparowujemy i stopniowo wlewamy po łyżce bulionu. Gotujemy ok. 20 min, stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna (na początku niemal bez przerwy, potem coraz rzadziej).
  4. Nie przykrywamy. Kapelusze grzybów przesmażamy na dużym ogniu, na reszcie oliwy (4–5 min) i czosnku, łączymy z risottem, dalej mieszając. Zdejmujemy z ognia, gdy danie nabierze kremowej konsystencji. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodajemy masło, tarty ser bursztyn i kulki czerwonego pieprzu. Mieszamy, podgrzewamy i podajemy gorące.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy Grzyby obiad ryż borowiki danie główne Risotto leśnika
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze