Risotto leśnika

Przepis na risotto - risotto leśnika

Dania główne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)

Składniki:

  • 70 dag borowików
  • 10 dag sera bursztyn
  • 10 dag cebuli cukrowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu grzybowego
  • 10 łyżek oliwy
  • 20 dag ryżu arborio
  • 50 ml madery
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 łyżki masła
  • łyżka ziaren czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na risotto - risotto leśnika
  • Borowiki oczyszczamy, większe kroimy na połówki i ćwiartki, a zgrabne kapelusze zostawiamy w całości. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Bulion podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, przesmażamy cebulę i połowę czosnku, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, aż płyn lekko odparuje.
  • Wsypujemy suchy ryż i smażymy mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste. Wlewamy maderę i wino, odparowujemy i stopniowo wlewamy po łyżce bulionu. Gotujemy ok. 20 min, stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna (na początku niemal bez przerwy, potem coraz rzadziej).
  • Nie przykrywamy. Kapelusze grzybów przesmażamy na dużym ogniu, na reszcie oliwy (4–5 min) i czosnku, łączymy z risottem, dalej mieszając. Zdejmujemy z ognia, gdy danie nabierze kremowej konsystencji. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodajemy masło, tarty ser bursztyn i kulki czerwonego pieprzu. Mieszamy, podgrzewamy i podajemy gorące.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: risotto z radicchio, czarną porzeczką i prosecco

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy