Pulpety rybne ze szprotkami i chlebem

Pulpety rybne w duchu zero waste - wykorzystujemy czerstwy chleb i zapasy puszek ze szprotkami. Całość smakowita, chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Podajemy z kawałkiem cytryny i sałatką.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • 600 g czerstwego chleba
  • szklanka bulionu warzywnego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • olej
  • puszka wędzonych szprotek w oleju
  • puszka szprotek w pomidorach
  • 2 jajka
  • 2–3 suszone pomidory w oliwie
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • suszona bazylia i tymianek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Chleb kroimy na kawałki, zalewamy w dużej misce bulionem i odstawiamy.
  • Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na minimalnej ilości oleju, na koniec mieszamy ze sporą szczyptą suszonych ziół, przekładamy do chleba.
  • Dorzucamy zawartość puszek z rybami (szprotki w oleju postarajmy się przedtem dokładnie z niego odsączyć), wbijamy jajka, dodajemy drobno pokrojone pomidory i oliwki.
  • Starannie wyrabiamy kleistą masę, przyprawiamy do smaku i formujemy okrągłe pulpeciki.
  • Panierujemy je grubo w tartej bułce i smażymy z obu stron na złoto na bardzo małej ilości oleju (masa jest tłusta sama w sobie). Podajemy z sałatą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka nicejska ze szprotkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy