Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Smacznie i zdrowo! Błonnik i pieczarki zasmakują każdemu!

Dodany przez:

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 17 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 małe/średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej
  • ¼ bułki tartej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka/ostra wg uznania)
  • szczypta przyprawy do ziemniaków
  • szczypta majeranku
  • szczypta bazylii
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Gdy pieczarki zmiękną, dodać poszatkowaną cebulę. Wymieszać i smażyć na małym ogniu. Gdy wszystko już zmięknie, a płyn z grzybków trochę odparuje, zdjąć z ognia i ostudzić. Z wody wyjąć również marchewki, ostudzić je, zaś w wodzie, w której się gotowały, ugotować kaszę, w razie potrzeby dolać jeszcze wody oraz soli. Następnie kaszę odcedzić i ostudzić. W naczyniu wymieszać pieczarki z cebulą, kaszę oraz marchewki pokrojone w kostkę. Dodać 3 surowe jajka, majonez, mąkę oraz bułkę tartą. Posypać lubczykiem, papryką w proszku, bazylią, majerankiem, przyprawą do ziemniaków oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, formować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 3-4 minuty każdą ze stron. Smacznego!
obiad wegetariańska pieczarki kotlety gryka kasz gryczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze