Pulpeciki sojowe w sosie pomidorowym

Ocena:

4.56 (198)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pulpeciki sojowe z słonecznikiem,curry w sosie pomidorowym. Danie można podać z kaszą i surówkami :)
pulpeciki_sojowe_w_sosie_pomidorowym

Składniki:

  • PULPECIKI :
  • 250g soi
  • 2 cebule
  • łyżką płatków owsianych
  • łyżka łuskanego słonecznika
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki przyprawy do fasoli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • SOS POMIDOROWY:
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • pieprz wg smaku
  • sól wg smaku
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • oliwa

Pulpeciki sojowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • PULPECIKI :
  • 1. Soje wcześniej zalewamy wodą i odstawiamy na ok 12 godzin.
  • 2. Po namoczeniu ziaren wylewamy wodę , nalewamy świeże dodajemy do niej majeranek i sol i gotujemy do miękkości tj. ok. godziny.
  • 3. cebulę kroimy i szklimy na oleju
  • 4. ugotowaną soję odcedzamy( nie płuczemy z majeranku!)dodajemy czosnek i rozdrabniamy blenderem na względnie gładką masę.
  • 5. Masę sojową, cebulkę, curry, paprykę, płatki , słonecznik, przyprawę do fasoli i jajka łączymy i dokładnie mieszamy.
  • 6. z powstałej masy formujemy małe kuleczki.
  • 7. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  • SOS:
  • 1. Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzana oliwę.
  • 2. Kiedy cebulka jest już miękka, podsmażona dodajemy wyciśnięty albo drobno posiekany czosnek i przyprawy.
  • 3. Wszystko zalewamy koncentratem pomidorowym i wodą(sos nie musi być bardzo gęsty, więc można dodać więcej wody)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne