Puchate faworki

Prosty przepis na coś pysznego nie tylko na tlusty czwartek

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 161 głosów)

Składniki:

  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąkę
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • jajka i spirytus. Zagnieść ciasto. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa i chłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować
  • nożem wycinać paski. Każdy naciąć w środku i jeden koniec przełożyć przez nacięcie. Olej rozgrzać i porcjami smażyć faworki. Osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy