4.5 (169)
Awokado zapiekane z jajkiem to doskonały pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa i sałatką stanowi pełnowartościowy posiłek.
1 awokado
2 jajka „zerówki”
sól, pieprz
natka pietruszki
opcjonalnie: jogurt grecki/bułka pszenna/salsa pomidorowa
Właściwości awokado
Awokado jest pełne witamin i zdrowych tłuszczy. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera także likopen, potas, witaminy A, z grupy B, C oraz E. Mimo, że jest tłuste i wysokokaloryczne, warto je włączyć do swojej diety. Świetnie zastępuje masło lub, np. w ciastach, jajko. Dojrzałe awokado jest miękkie i kremowe. Jeśli kupimy twardy owoc, wystarczy, by poleżało kilka dni i dojrzało. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, możemy włożyć awokado do woreczka z dojrzałym bananem lub jabłkiem.
Wykonanie
Awokado rozkrawamy na pół i odpestkowujemy. Wykrawamy część miąższu z obu połówek za pomocą łyżeczki. Układamy awokado wnętrzem do góry na blaszce tak, aby leżało prosto i nie przechylało się w żadną stronę. Do każdej z połówek wbijamy jajko. Delikatnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki.
Porady
Zobacz też: przepis na guacamole