Proste bułeczki nadziewane pieczarkami, serem i szynka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowania zaczynam od pokrojenia pieczarek, dowolność krojenia, choć następnym razem pokroję w kostkę. Pieczarki smażymy na patelni do momentu aż woda z nich od paruję, dodajemy wtedy pokrojoną w kostkę cebulę również podsmażamy. Ser kroimy w paski bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przesiewamy mąkę do miski. W mące robimy dołeczek, dodajemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalewany woda wszytko mieszamy tak by w miarę składniki połączyły się. Przekładany na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zwarte to dodajemy w tedy olej. Ponownie wyrabiany aż ciasto wchłonie olej. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto dziele na małe bułeczki , każda z tych bułeczek rozwałkowuje nakładem do środka pieczarki, ser i szynkę. Zbieram każdy róg i sklejam ze sobą tak by podczas pieczenia z bułek nie wypłyną ser.
Bułeczki smaruję olejem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180C termoobieg i piekę ok 15 min.
Komentarze