PROSTE BUŁECZKI NADZIEWANE PIECZARKAMI, SEREM I SZYNKA

Proste i Smaczne bułeczki na ciepło nadziewane pieczarkami szynka i serem.

chlebbułkiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 193 głosów)

Składniki:

  • Składniki na bułki:
  • 500 g mąki poznańskiej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml letniej wody
  • 40 g drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • Składniki nadzienia:
  • 20-25 dag sera żółtego
  • 15-20 g pieczarek
  • 1 cebulę
  • kilka plastrów wędliny
  • olej do smarowania
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowania zaczynam od pokrojenia pieczarek, dowolność krojenia, choć następnym razem pokroję w kostkę. Pieczarki smażymy na patelni do momentu aż woda z nich od paruję, dodajemy wtedy pokrojoną w kostkę cebulę również podsmażamy. Ser kroimy w paski bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Przesiewamy mąkę do miski. W mące robimy dołeczek, dodajemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalewany woda wszytko mieszamy tak by w miarę składniki połączyły się. Przekładany na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zwarte to dodajemy w tedy olej. Ponownie wyrabiany aż ciasto wchłonie olej. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  • Ciasto dziele na małe bułeczki , każda z tych bułeczek rozwałkowuje nakładem do środka pieczarki, ser i szynkę. Zbieram każdy róg i sklejam ze sobą tak by podczas pieczenia z bułek nie wypłyną ser.
  • Bułeczki smaruję olejem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180C termoobieg i piekę ok 15 min.
  • Smacznego:-)

Porady

Zobacz też: bułeczki z orzechami i serem pleśniowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy