Potrawka z kurczaka i pieczarek.

Aromatyczna potrawka z drobiu i pieczarek.

dania mięsnepotrawka

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 181 głosów)

Składniki:

  • 50-60 dag piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • ok.3-5 dag masła prawdziwego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć,osuszyć i pokroić w grubą kostkę.Posypać równomiernie przyprawą do kurczaka. Oczyszczone pieczarki pokroić na ćwiartki lub w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć mięso.Gdy ze wszystkich stron się usmaży dołożyć pieczarki,cebulę z czosnkiem i masło.Poddusić razem z przyprawami (solić na koniec). Mąkę rozmieszać dokładnie w ok.100 ml zimnej wody, by nie było grudek, wlać na patelnię i gotować razem ok.1-2 minut. Ja podałam z kaszą z warzywami ale można podać z ryżem lub makaronem.

Porady

Zobacz też: potrawka z ryżu z łososiem po francusku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy