Placki ziemniaczane z sosem :

Moja wariacja placków ziemniaczanych po węgiersku .

PlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 165 głosów)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Olej do smażenia
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ papryki
  • 10 dag słodkiej kapusty ( można też dać kiszoną )
  • sos sojowy
  • papryka mielona
  • 300 mll wody
  • bulion drobiowy w proszku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu.
  • Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę , paprykę .Chwilę smażyć. Przełożyć do rondelka . Zalać wodą .Dołożyć drobno posiekaną kapustę ( lekko ugniecioną ). Dusić mieszając 30 minut na małym gazie. Doprawić papryką mieloną , bulionem , sosem sojowym , pieprzem .Można zagęścić sos odrobiną mąki.
  • Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni . Podawać polane sosem .
  • Ja sobie ułatwiam pracę . Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą ( każdy osobno ). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam ( w piekarniku, mikrofali , na patelni)
  • To samo z sosem .Jak robie gulasz ( kurczaka z pieczarkami ) to 1 porcję zamrażam .Potem tylko dodaje kapustę , paprykę i doduszam .Trwa to o wiele szybciej niż gdyby trzeba było robić wszystko od początku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy