Pierś z kurczaka po węgiersku

Ocena:

4.47 (151)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
Smaczne i szybkie danie

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
  • - sól
  • - pieprz
  • - papryka słodka
  • - papryka ostra
  • - pieprz cayenne
  • - oliwa z oliwek (bądż dobry olej)
  • - szklanka bulionu
  • - cebula
  • - łyżka koncentratu pomidorowego albo 2 pomidory
  • - łyżka ketchupu pikantnego

Pierś z kurczaka po węgiersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone filety z pierśi kroimy w nie dużą kostkę (ok. 2cm)
  • 2. Wszystkie przyprawy mieszamy, po czym obtaczamy piersi w przygotowanej mieszance
  • 3. Kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
  • 4. Przekładamy do rondla i na tej samej patelni smażymy obraną i pokrojoną w piórka cebulę do momentu zeszklenia.
  • 5. Cebulę również przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (jeśli zamiast koncentratu dajemy pomidory, dodajemy je teraz, obrane ze skórki pi pokrojone w kosteczkę)
  • 6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz ketchup/
  • Danie podajemy do grubego makaronu.
  • Życzę smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne