Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi

Przepis na pyszną pizzę.

Pizza

Czas przygotowania:
3 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • sól
  • 5 łyżek Oliwy extra vergine
  • 1,25 dag drożdży
  • 2 duże pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków peperoncino
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta suszonego oregano
  • 4 plastry prosciutto
  • 15 dag mozzarelli
  • 18 małych pomidorków
  • łyżka octu balsamicznego
  • 10 dag mieszanki liści rukoli, baby szpinaku i liści bazylii
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oliwy. Drożdże rozpuszczamy w 70 ml letniej wody, odstawiamy na 10 min. Do pozostałej mąki dodajemy mieszaninę. Powoli wyrabiamy ciasto, zagniatając przez 15 min. Przykrywamy i odstawiamy na 1–2 godz. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory, cebulę, czosnek, dodajemy peperoncino, cukier i szczyptę oregano. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–12 min, aż sos zgęstnieje. Przecieramy przez sito lub miksujemy. Ciasto formujemy palcami. Możemy także jak wprawni „pizzerzy”, trzymając ciasto oburącz, rozciągać, obracając nim kilkakrotnie wokół własnej osi i podrzucając do góry. Ciasto powinno mieć ok. 25 cm średnicy i ok. 3 mm grubości. Placki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko posmarowanym olejem. Ciasto smarujemy sosem, pieczemy 15 min w temp. 210–250°C. Pizze wysuwamy z pieca, nakładamy prosciutto porwane na paski i odsączoną mozzarellę pokrojoną w plasterki. Rozkładamy pomidorki, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i oliwą. Wsuwamy do pieca. Po 3–5 min ser powinien się roztopić, a pomidory lekko skarmelizować. Na upieczoną pizzę nakładamy mieszankę zielonych liści i skrapiamy sosem utartym z soli, pieprzu, soku z cytryn sycylijskich i oliwy.
  • Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
  • Focaccia z nadzieniem
  • Risotto z owocami morza
  • Stek wołowy z pesto i polentą
  • Kurczak pieczony z białą fasolą
  • Pierożki z suszonymi pomidorami

Kalorie: 0.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.

Julita gotuje

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni