Pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût

Pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût to sycące i dobrze doprawione danie. Spróbuj pizzy na bakłażanie z mięsnym ragoût na jesienną kolację.

Dodany przez:

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 bakłażany, pokrojone wzdłuż w plastry (ok. 2 cm grubości)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cebula, obrana i posiekana
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, rozgniecionych w moździerzu
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki wody, wymieszane
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 10 g świeżego imbiru, startego
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • łyżeczka curry w proszku
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pomidorki żółte, zielone i czerwone, pokrojone
  • pół łyżki ziaren czarnuszki
  • garść orzeszków piniowych, uprażonych
  • listki rukwi wodnej

Przygotowanie

  1. Bakłażany smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Blachę wykładamy pergaminem i układamy plastry bakłażana. Pieczemy przez 15–20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę, dodajemy przyprawy i smażymy przez 6–8 min. Dodajemy mięso, pastę pomidorową i smażymy przez ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Soczewicę gotujemy w bulionie przez 10–12 min, dodajemy imbir, czosnek, kolendrę, skórkę z cytryny oraz curry. Całość miksujemy. Dodajemy tahini i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  3. Na upieczone plastry bakłażana wykładamy warstwę pasty z soczewicy, a na nią – warstwę mięsa. Na wierzchu układamy pomidorki, piniole, ziarenka czarnuszki oraz rukiew wodną. Podajemy.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: linguine paprykowe


 


 

 

 

 

Papryka bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze