Pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût

Pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût to sycące i dobrze doprawione danie. Spróbuj pizzy na bakłażanie z mięsnym ragoût na jesienną kolację.

PizzaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • pokrojone wzdłuż w plastry (ok. 2 cm grubości)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • obrana i posiekana
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • rozgniecionych w moździerzu
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki wody
  • wymieszane
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 10 g świeżego imbiru
  • startego
  • ząbek czosnku
  • drobno posiekany
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • rozgniecionych w moździerzu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • łyżeczka curry w proszku
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pomidorki żółte
  • zielone i czerwone
  • pokrojone
  • pół łyżki ziaren czarnuszki
  • garść orzeszków piniowych
  • uprażonych
  • listki rukwi wodnej

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany smarujemy oliwą
  • oprószamy solą i pieprzem. Blachę wykładamy pergaminem i układamy plastry bakłażana. Pieczemy przez 15–20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę
  • dodajemy przyprawy i smażymy przez 6–8 min. Dodajemy mięso
  • pastę pomidorową i smażymy przez ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Soczewicę gotujemy w bulionie przez 10–12 min
  • dodajemy imbir
  • czosnek
  • kolendrę
  • skórkę z cytryny oraz curry. Całość miksujemy. Dodajemy tahini i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą
  • pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Na upieczone plastry bakłażana wykładamy warstwę pasty z soczewicy
  • a na nią – warstwę mięsa. Na wierzchu układamy pomidorki
  • piniole
  • ziarenka czarnuszki oraz rukiew wodną. Podajemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: linguine paprykowe


 


 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy