Linguine paprykowe

Linguine paprykowe to danie wyraziste w smaku. Sycące i o zdecydowanym aromacie. Spróbuj paprykowego linguine.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 165 głosów)

Składniki:

  • 400 g linguine
  • 2 łyżki masła
  • pół szalotki
  • posiekanej
  • ząbek czosnku
  • przeciśnięty przez praskę
  • 1,5 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 65 ml kremówki 36%
  • 4 strąki nieduże papryki czerwonej
  • opieczone i obrane ze skóry
  • 80 g startego parmezanu
  • 300 g chorizo
  • sól
  • pieprz
  • 200 g krewetek
  • średniej wielkości
  • do posypania: parmezan i bazylia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło
  • wrzucamy szalotkę i czosnek
  • szklimy. Oprószamy mąką
  • zasmażamy przez 1 min
  • wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
  • cały czas mieszając. Dodajemy śmietanę
  • mieszamy. Dokładamy kawałki papryki i parmezan
  • mieszamy aż ser się rozpuści. Sos miksujemy blenderem
  • przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni podsmażamy pokrojone chorizo
  • pod koniec dodajemy krewetki i szybko obsmażamy z obu stron. Całość razem z wytopionym tłuszczem mieszamy z odcedzonym makaronem
  • 1–2 łyżkami wody z jego gotowania oraz oraz sosem. Podajemy natychmiast
  • posypane parmezanem i bazylią.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: kurczak z fasolką po włosku

 


 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy