Linguine paprykowe

Linguine paprykowe to danie wyraziste w smaku. Sycące i o zdecydowanym aromacie. Spróbuj paprykowego linguine.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 400 g linguine
  • 2 łyżki masła
  • pół szalotki, posiekanej
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1,5 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 65 ml kremówki 36%
  • 4 strąki nieduże papryki czerwonej, opieczone i obrane ze skóry
  • 80 g startego parmezanu
  • 300 g chorizo
  • sól, pieprz
  • 200 g krewetek, średniej wielkości
  • do posypania: parmezan i bazylia

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę i czosnek, szklimy. Oprószamy mąką, zasmażamy przez 1 min, wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Dokładamy kawałki papryki i parmezan, mieszamy aż ser się rozpuści. Sos miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojone chorizo, pod koniec dodajemy krewetki i szybko obsmażamy z obu stron. Całość razem z wytopionym tłuszczem mieszamy z odcedzonym makaronem, 1–2 łyżkami wody z jego gotowania oraz oraz sosem. Podajemy natychmiast, posypane parmezanem i bazylią.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: kurczak z fasolką po włosku

 


 

 

 

krewetki parmezan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy