Cebulę opiec nad ogniem lub na suchej patelni. Papryczkę chili opłukać, oczyścić z pestek i pokroić. Boczek i szynkę pokroić na kawałki. Boczek wysmażyć na chrupko, dodać szynkę i pokrojoną papryczkę chili, chwilę smażyć
Podsmażone wędliny z chili przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Dodać, cebulę, obrany czosnek, liść laurowy, ziarna ziela i czarnego pieprzu. Lekko posolić. Gotować około 30 minut.
Żurek wymieszać w 2 szklankach zimnej wody, dodać do wywaru. Zagotować. Wyjąć cebulę. Przyprawić papryką w proszku. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Jeżeli zupa będzie mało kwaśna, dodać odrobinę soku z cytryny.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze