Pigwówka

Pachnąca, słodka o złocistej barwie...jesień zamknięta w butelce.

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
60480 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.16 z 222 głosów)

Składniki:

  • 1kg pigwy
  • cukier
  • spirytus (może być wódka-będzie słabsze)
  • cukier waniliowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce, myję, usuwam nasiona i kroję na cząstki. Wrzucam do gąsiora i zasypuję cukrem (cukier daję na oko, mniej więcej pół kilo). Odstawiam w ciemne miejsce na tydzień. Codziennie potrząsam, żeby cukier się rozpuścił. Gdy owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się zlewam sok i mieszam go ze spirytusem (ilość spirytusu zależy od ilości soku i od tego, jak mocny chcemy uzyskać trunek; tu może być 1/2l spirytusu). Przelewam do butelek i odstawiam najlepiej na kilka miesięcy, ale kto by tyle wytrzymał? Smaczna jest już po ok 2 miesiącach, ale z czasem staje się mocniejsza, mniej słodka o ciemniejszej barwie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy