"Cytrynki do herbaty"

Coś dla miłośników słodkiej, rozgrzewającej herbatki z cytryną. ;)

DeseryPrzetworyNapojedrink

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 218 głosów)

Składniki:

  • 6 dużych, soczystych cytryn
  • 20 goździków
  • 500 ml wody
  • 4 szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 4 słoiczki po 300 ml

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie cytryny należy sparzyć gorącą wodą.
  • Trzy cytryny obieramy ze skórki (unikając białej części), samą skórkę
  • wkładamy do garnuszka razem z goździkami i zalewamy wrzątkiem.
  • Dodajemy cztery szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia.
  • Z trzech cytryn wyciskamy sok (powinno go wyjść około 200 ml) i kiedy
  • tylko syrop cukrowy się zagotuje - dodajemy do niego sok.
  • Gotujemy przez trzydzieści - czterdzieści minut aż część płynu odparuje.
  • Słoiki wyparzamy, pozostałe trzy cytryny kroimy w plasterki i wkładamy
  • do słoiczków.
  • Zalewamy gorącym syropem, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce na całą noc.
  • Taka cytrynka jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub ciast cytrynowych. ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy