Pierś Indyka z Żurawiną

Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej żurawiny ;-)

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Składniki

  • 4 plastry z indyka (średnie)
  • 150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
  • 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • 1/2 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
  • 1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
  • sól pieprz (wg uznania)
  • nici do zawijania

Przygotowanie

  1. Piersi z indyka myjemy,uszusamy,ręcznikiem papierowym.
  2. Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut.
  3. Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ......
  4. SMACZNEGO . . . . .
mięso zapiekanka indyk żurawina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze