Sznycle z indyka wypasione

Mój sposób na sznycle z indyka. Zdecydowanie wypasiony obiad, bo sznycle z indyka zapiekam z warzywami, smakowitym sosem i serem. Tak przygotowane sznycle z indyka zasmakują całej rodzinie!

dania mięsnesznycleZapiekanki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 171 głosów)

Składniki:

  • * 5 sznycli z piersi indyka (40 dag)
  • * 20 dag pieczarek
  • * 1/2 małej cebulki
  • * 15 dag sera żółtego
  • * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • * sól,pieprz
  • * 2 średnie marchewki
  • * ok.10 cm kawałek pora
  • * 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • * 5 łyżek keczupu pikantnego
  • * 5 łyżek majonezu
  • * 5 łyżek czubatych gęstej kwaśnej śmietany
  • * 15 plasterków młodej cukinii
  • * 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • * 1 płaska łyżeczka oregano
  • * 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • * 1/2 łyżeczki cukru

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso opłukać, osuszyć. Delikatnie rozbić, ale nie za mocno. Oprószyć solą i pieprzem.
  • ​Pieczarki pokroić ćwierć plasterki, poddusić z posiekaną cebulką, oprószyć solą i suszonym  tymiankiem, przestudzić. Do wystudzonych wsypać garstkę startego żółtego  sera i wymieszać.
  • ​ Por pokroić w cienkie półkrążki, sparzyć wrzątkiem. Osączyć i  wystudzić. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym.
  • Marchewki oskrobać, opłukać. Pokroić w kosteczkę.
  • Podlać w rondelku niewielką ilością wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru,płaską łyżeczkę soli i  imbir. Dusić do miękkości, odcedzić.
  • ​Resztę sera zetrzeć na grubej tarce.
  • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczarki podzielić na 5 części.Rozłożyć je na papierze do pieczenia tak, aby położyć na nich  mięso.
  • Sznycle z indyka posmarować  łyżką majonezu. Na majonezie rozłożyć porcję marchewki, na niej por, wycisnąć na to keczup. Na keczupie  rozłożyć plastry cukinii,lekko osolić,oprószyć je oregano.
  • ​Rozsmarować na każdej porcji po łyżce kwaśnej śmietany, nałożyć starty ser i oprószyć  słodką czerwoną papryką mieloną.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzejnik górny i dolny) i zapiekać ok. 40 minut. Ustawić opiekacz górny i zapiec jeszcze 5-10 minut.
  • Ja tak przygotowane sznycle z indyka podałam z ziemniakami, ale z ryżem też powinno wyśmienicie smakować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy