Pierś indyka z suszonymi owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Owoce opłukać, osączyć, zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn je przykrył, i odstawić na 2-3 godz.
Mięso naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą.
Owoce osączyć (zalewę zachować) i włożyć w nacięcie. Kieszeń zaszyć nicią kuchenną.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować łyżką masła, piec 1 godz. w temp. 180°C, podlewając płynem pozostałym po moczeniu owoców, a później sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
Mrożonkę brukselka (bez rozmrażania) ugotować, osączyć. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem, podawać z brukselką polaną bułeczką z masłem.
Komentarze