Pierś indyka z suszonymi owocami

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2-3 godziny Pieczenie: 1 godzina

Dodany przez:

Pierś indyka z suszonymi owocami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
430 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.8 z 5 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pierś indyka (1 kg)
  • po 10 dag suszonych moreli i suszonych śliwek bez pestek
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • opakowanie mrożonki brukselka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Owoce opłukać, osączyć, zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn je przykrył, i odstawić na 2-3 godz.
  2. Mięso naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą.
  3. Owoce osączyć (zalewę zachować) i włożyć w nacięcie. Kieszeń zaszyć nicią kuchenną.
  4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować łyżką masła, piec 1 godz. w temp. 180°C, podlewając płynem pozostałym po moczeniu owoców, a później sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
  5. Mrożonkę brukselka (bez rozmrażania) ugotować, osączyć. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem, podawać z brukselką polaną bułeczką z masłem.
mięso obiad indyk suszone owoce
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze