Pierś z kurczaka w galarecie

Bardzo smaczna pierś w galarecie,polecam.

dodany przez: Anullka anullka

dania z kurczaka

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • żelatyna 1 opakowanie na 2 litry wody
  • groszek konserwowy
  • papryka czerwona
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • cytryna do dekoracji

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Pierś z kurczaka w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś z kurczaka ugotować na małym ogniu w 2 litrach wody, razem z włoszczyzną i 1 łyżka przyprawy kucharek. Gotujemy jak rosół na bardzo małym ogniu inaczej będzie mętny wywar.
  • Gdy piersi są miękkie wyjąć na talerz, rosół przecedzić. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody, gdy spęcznieje dodać do rosołu, moment zagotować, przecedzić dwukrotnie przez gazę, doprawić cukrem i sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Na dno prostokątnej blaszki do ciasta, ułożyć pokrojoną marchewkę z rosołu, groszek konserwowy, cieniutko pokrojoną paprykę, pierś pokroić w plastry, zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce żeby dobrze zastygła.
  • Pokroić w kwadraty,udekorować plastrami cytryny.
  • Smacznego.:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy