Pierś z kurczaka w galarecie

Bardzo smaczna pierś w galarecie,polecam.

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • żelatyna 1 opakowanie na 2 litry wody
  • groszek konserwowy
  • papryka czerwona
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pierś z kurczaka ugotować na małym ogniu w 2 litrach wody, razem z włoszczyzną i 1 łyżka przyprawy kucharek. Gotujemy jak rosół na bardzo małym ogniu inaczej będzie mętny wywar.
  • Gdy piersi są miękkie wyjąć na talerz, rosół przecedzić. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody, gdy spęcznieje dodać do rosołu, moment zagotować, przecedzić dwukrotnie przez gazę, doprawić cukrem i sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Na dno prostokątnej blaszki do ciasta, ułożyć pokrojoną marchewkę z rosołu, groszek konserwowy, cieniutko pokrojoną paprykę, pierś pokroić w plastry, zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce żeby dobrze zastygła.
  • Pokroić w kwadraty,udekorować plastrami cytryny.
  • Smacznego.:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy