Pierogi ruskie

Pyszne pierogi palce lizać :)

Pierogipierogi ruskie

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.35 z 196 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody letniej wody
  • Składniki na farsz:
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z składników na ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać szczyptę soli i przystąpić do wyrabiania ciasta wlewając po trosze wody, następnie wyrobić rękoma, aż ciasto będzie aksamitne.
  • Z składników na farsz: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przemleć przez maszynkę wraz z serem białym, dodać zrumienioną na maśle cebulkę i wymieszać, na końcu doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką lub kubkiem kółka, nakładać farsz i zlepić pierożek. Gotować w osolonej wrzącej wodzie, aż do momentu wypłynięcia. Pierożki wyśmienicie smakują podane z usmażoną cebulką lub z skwarkami z słoniny.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy