Piernik z kremem śmietankowym

Ocena:

4.49 (164)

  • 1 godz. 30 min.
Pyszny piernik z herbatą do kawy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO
  • przyprawa do piernika
  • soda -2 łyżeczki
  • cukier -1 szkl
  • jajka -5 szt
  • miód sztuczny -1 słoik
  • woda gotowana -1 szkl
  • mąka -3 szkl
  • olej -1 szkl
  • esencja z herbaty- 2 saszetki
  • tłuszcz do formy
  • KREM ŚMIETANKOWY
  • śmietana 30% - 400 ml
  • bita śmietana - 2 opak
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • jajko - 1 szt
  • kakao -3 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • margaryna -0,5 kost

Piernik z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO
  • Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części.
  • KREM ŚMIETANKOWY
  • Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje.
  • PRZEŁOŻENIE CIASTA
  • ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne