Piernik toruński

Przepis znalazłam na blogu " Moje wypieki " i nieco go zmodyfikowałam.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu spadziowego
  • 150 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 5 jajek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu miód z przyprawą do piernika. Jak zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy masło z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddzielamy żółtka od jajek i dodajemy po jednym do masy cukrowej na przemian z miodem. Mieszamy mikserem. Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i na przemian z mąką dodajemy do masy delikatnie mieszając trzepaczką tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Użyłam dwóch blaszek o wymiarach 20X11
  3. Pieczemy w 180 C około 1 godzinę.
  4. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy w wodnej kąpieli i polewamy ciasto.
Boże Narodzenie deser piernik ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy