Piernik toruński

Przepis znalazłam na blogu " Moje wypieki " i nieco go zmodyfikowałam.

CiastapiernikDesery

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 175 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu spadziowego
  • 150 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 5 jajek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • polewa czekoladowa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu miód z przyprawą do piernika. Jak zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy masło z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddzielamy żółtka od jajek i dodajemy po jednym do masy cukrowej na przemian z miodem. Mieszamy mikserem. Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i na przemian z mąką dodajemy do masy delikatnie mieszając trzepaczką tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Użyłam dwóch blaszek o wymiarach 20X11
  • Pieczemy w 180 C około 1 godzinę.
  • Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy w wodnej kąpieli i polewamy ciasto.

Porady

Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy