Piernik toruński - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu miód z przyprawą do piernika. Jak zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy masło z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddzielamy żółtka od jajek i dodajemy po jednym do masy cukrowej na przemian z miodem. Mieszamy mikserem. Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i na przemian z mąką dodajemy do masy delikatnie mieszając trzepaczką tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Użyłam dwóch blaszek o wymiarach 20X11
Pieczemy w 180 C około 1 godzinę.
Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy w wodnej kąpieli i polewamy ciasto.
Komentarze