piernik_krakowski

Piernik krakowski

Ocena:

4.42 (156)

  • 1 godz. 30 min.
Wyjątkowo aromatyczny, korzenny, miękki i rozpływający się w ustach piernik z powidłami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki powideł
  • 250 g cukru
  • 1 mała łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 6 małych łyżeczek przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 120 g roztopionego masła
  • Polewa:
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko

Piernik krakowski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, kakao i przyprawą do piernika i mleko. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy powidła i roztopione masło, miksujemy na gładką masę. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180*C przez 1 godzinę.
  • 2. Białko oddzielamy od żółtka i dokładnie ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, żółtko i kakao, dokładnie miksujemy. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do masy. Ubijamy na gładką masę. Schłodzony piernik kroimy na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladą.

Porady

Zobacz przepis na: piernikowy sernik

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne