pieczarki_faszerowane

Pieczarki faszerowane

Ocena:

4.5 (199)

  • 45 min.
  • dla 8 osób

Pieczarki faszerowane zapiekane z serem. Idealne na elegancką przekąskę lub jako danie na kolację.

Składniki:

  • 8 szt pieczarek dużych
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok 200g)
  • 3 plasterki boczku gotowanego wędzonego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 opakowanie kaszy gryczanej
  • sól (zamiennie vegeta), pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany (lub naturalny), oregano.

Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki umyć i delikatnie oddzielić kapelusze od trzonów. Kapelusze lekko posolić, a trzony posiekać.Cebulę obrać i drobno pokroić.Boczek i pierś z kurczaka pokroić w naprawę małą kostkę.
  • Posiekane trzony pieczarek usmażyć na oliwie wraz z cebulą z boczkiem i piersią kurczaka. Farsz przyprawić solą (lub vegetą), pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i szczyptą oregano.Pieczarki puszczą wodę i całość będzie się pięknie dusić. Pod koniec duszenia dołożyć ugotowaną uprzednio kaszą gryczaną.
  • Kapelusze pieczarek wypełnić farszem, ułożyć w na blasze wyłożenej papierem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Następnie przykryć plasterkiem sera żółtego i piec przez kolejne 3-5 minut. Pieczarki podawać z sałatą, przybrane listkami bazylii.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne