Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pieczarki umyć i delikatnie oddzielić kapelusze od trzonów. Kapelusze lekko posolić, a trzony posiekać.Cebulę obrać i drobno pokroić.Boczek i pierś z kurczaka pokroić w naprawę małą kostkę.
Posiekane trzony pieczarek usmażyć na oliwie wraz z cebulą z boczkiem i piersią kurczaka. Farsz przyprawić solą (lub vegetą), pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i szczyptą oregano.Pieczarki puszczą wodę i całość będzie się pięknie dusić. Pod koniec duszenia dołożyć ugotowaną uprzednio kaszą gryczaną.
Kapelusze pieczarek wypełnić farszem, ułożyć w na blasze wyłożenej papierem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Następnie przykryć plasterkiem sera żółtego i piec przez kolejne 3-5 minut. Pieczarki podawać z sałatą, przybrane listkami bazylii.
Komentarze