Pasztet wieprzowy ze słoniną

Pasztet wieprzowy ze słoniną to przystawka wymagająca czasu i uwagi podczas przygotowania. Korzenny zapach gałki muszkatołowej sprawi, że na jednym kawałku trudno będzie poprzestać. 

Pasztet

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 147 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Mięsa (poza wątróbką i słoniną wędzoną) w temp. pokojowej kroimy w grubą kostkę, usuwamy ewentualne chrząstki i błony, ale nie oczyszczamy mięsa z tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy po łyżce smalcu i na średnim ogniu obsmażamy i zamykamy po kolei całe mięso, po kilka różnych rodzajów naraz. Rumienimy, wykorzystując do smażenia pozostały tłuszcz. Przesmażone mięso przekładamy do garnka.
  • 2.Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i rumienimy. Dodajemy ją do garnka, a na patelnię wlewamy 200 ml wody, odskrobujemy, przelewamy do garnka, dolewamy resztę wody, wrzucamy pozostałe obrane warzywa, ziele, jałowiec, listki laurowe, ziarna czarnego pieprzu i grzyby. Garnek przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 godz. pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając. Na trzecią godzinę gotowania zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy 1/3 płynu. Odstawiamy, aby lekko ostygło, wkładamy kajzerki i schładzamy, aby wszystko stężało w płynie, w którym się gotowało.
  • 3.Następnego dnia wyjmujemy z garnka warzywa i liście laurowe. Pozostawiamy mięso z galaretką, dodajemy nasiąkniętą kajzerkę, grzyby i resztę przypraw. Wątróbkę po godzinie odcedzamy, osuszamy, panierujemy w mące i szybko obsmażamy z obu stron na mocnym ogniu (po 2 min na stronę, nie więcej; powinna zostać w środku mocno krwista).
  • 4.Mięso z galaretką, grzybami, bułką i podsmażoną wątróbką mielimy dwukrotnie przez małe sitko, a trzeci raz przepuszczamy przez sitko najdrobniejsze – tzw. pasztetowe. Masę doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, zielem angielskim startym na pył, jałowcem i kolendrą. Wlewamy alkohol, wszystko mieszamy.
  • 5.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Do masy dodajemy żółtka i sztywną pianę z białek. Delikatnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej smalcem i wysypanej tartą bułką keksówki (30 x 15 cm lub dwóch mniejszych), której dno wykładamy cieniutkimi paskami wędzonej słoniny. Masę dociskamy i wyrównujemy dłonią tak, żeby pozbyć się z niej powietrza. Na wierzchu kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Pieczemy 80 min. Pasztet powinien być z wierzchu zarumieniony, a jego boki odchodzić od formy. Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia.

Porady

 W przepisie użyto:

  • szynkę wieprzową, pręgę wołową lub antrykotu albo szynki z dzika, karkówki i łopatki wieprzowej, surowego boczku.
  • czerstwej kajzerki
  • słoniny wędzonej

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Pasztet
swojski pasztet

ANECIK1980

Pasztet

Czas przygotowania: 60 min.
GULASZ WIEPRZOWY
PROSTY GULASZ

aga1979

GULASZ WIEPRZOWY