Sernik nowalijkowy

Wytrawny sernik nowalijkowy zapowiada wiosnę, pachnie burakami, rzodkiewką i szczypiorkiem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych podłużnych buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, biały pieprz
  • 70 dag białego sera trzykrotnie mielonego, tłustego
  • 6 łyżek koncentratu buraczanego
  • łyżeczka drobno otartej skórki cytryny
  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%
  • pęczek rzodkiewek
  • nieduży świeży ogórek ze skórką
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 6 łyżeczek płaskich żelatyny
  • 2 czubate łyżki ściętych listków rzeżuchy

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Posiłek:

Sernik nowalijkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Buraki kroimy na mandolinie w najcieńsze możliwe wstążki. Okrągłą formę z kominem smarujemy oliwą, wykładamy folią spożywczą. Na dno, równo, aby trochę na siebie nachodziły, układamy buraki, oprószamy solą i pieprzem. Do miski wrzucamy ser i za pomocą klasycznego miksera ukręcamy go z dolewanym powoli koncentratem z buraków.
  • Dodajemy skórkę z cytryny i dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na tarce na dużych oczkach ścieramy rzodkiewki, ogórka, drobno siekamy szczypiorek i koperek. Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości gorącej wody, letnią dodajemy do masy serowej i dokładnie w niej rozprowadzamy, miksując.
  • Dodajemy rzodkiewki, ogórek i zieleninę z rzeżuchą, mieszamy. Przekładamy do blaszki, starając się nie popsuć układanki z buraków. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i mocno obstukujemy formę o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy na noc do lodówki i podajemy na poranne śniadanie.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Jako dodatek polecam zimny  sos z jogurtu, majonezu, tartego  chrzanu i żurawiny ze słoika. "Kuchennym gadżeciarzom" polecam do terrin formy używane w gastronomii. Pamiętajmy, aby dań tego typu nie trzymać zbyt długo w lodówce.
 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy