Sernik nowalijkowy

Wytrawny sernik nowalijkowy zapowiada wiosnę, pachnie burakami, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 4-5 ugotowanych podłużnych buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, biały pieprz
  • 70 dag białego sera trzykrotnie mielonego, tłustego
  • 6 łyżek koncentratu buraczanego
  • łyżeczka drobno otartej skórki cytryny
  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%
  • pęczek rzodkiewek
  • nieduży świeży ogórek ze skórką
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 6 łyżeczek płaskich żelatyny
  • 2 czubate łyżki ściętych listków rzeżuchy

Przygotowanie

  1. Buraki kroimy na mandolinie w najcieńsze możliwe wstążki. Okrągłą formę z kominem smarujemy oliwą, wykładamy folią spożywczą. Na dno, równo, aby trochę na siebie nachodziły, układamy buraki, oprószamy solą i pieprzem. Do miski wrzucamy ser i za pomocą klasycznego miksera ukręcamy go z dolewanym powoli koncentratem z buraków.
  2. Dodajemy skórkę z cytryny i dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na tarce na dużych oczkach ścieramy rzodkiewki, ogórka, drobno siekamy szczypiorek i koperek. Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości gorącej wody, letnią dodajemy do masy serowej i dokładnie w niej rozprowadzamy, miksując.
  3. Dodajemy rzodkiewki, ogórek i zieleninę z rzeżuchą, mieszamy. Przekładamy do blaszki, starając się nie popsuć układanki z buraków. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i mocno obstukujemy formę o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy na noc do lodówki i podajemy na poranne śniadanie.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Jako dodatek polecam zimny  sos z jogurtu, majonezu, tartego  chrzanu i żurawiny ze słoika. "Kuchennym gadżeciarzom" polecam do terrin formy używane w gastronomii. Pamiętajmy, aby dań tego typu nie trzymać zbyt długo w lodówce.
 

sernik buraki nowalijki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy