szynka w coli

Robiąca wrażenie :) idealna na świąteczny obiad!

dodany przez: dorota20w

dania mięsne szynki przekąski

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 196 głosów)

Składniki:

  • szynka wieprzowa
  • sól
  • cola
  • cebula
  • goździki mielone
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Szynka w coli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte mięso natarłam solą i zostawiłam na pół dnia. Jak się okazało wcale nie było to za dużo, bo wyszło zbyt mało słone. Następnie opłukałam je z nadmiaru soli, wrzuciłam go garnka, zalałam colą, dodałam rozkrojona cebule i zostawiłam na noc. Dzisiaj wstawiłam na ogień i po zagotowaniu zmniejszyłam prąd, delikatnie przykryłam i gotowałam ok godziny. Wyłowiłam mięso z wywaru i przełożyłam na blaszkę. Posypałam mielonymi goździkami, bo mało mi się podobał pomysł z utykaniem goździków, a poza tym miso miało być do szybkiego skonsumowania. Posmarowałam musztardą (przy czym pochwale się, wykorzystałam swoją musztardę zakupiona na Słowacji). Nie smarowałam miodem, bo mięso i tak było słodkawe po gotowaniu w coli. Zapiekałam ok 15 minut i voila.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy