Papryka faszerowana z wołowiną

Będzie lepsza niż zwykle, jeśli doprawisz nadzienie ziołami, przyprawami - smak faszerowanej papryki wzmocnią też rodzynki dodane do mięsnego nadzienia.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne papryka faszerowana

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 193 głosów)

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • sól
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki kminku w proszku
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 2 cytryny pieprz
  • 8 średnich papryk (żółtych i czerwonych)
  • 300 ml przecieru pomidorowego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana z wołowiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż gotujemy przez 10 min w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy.
  • Obrane, posiekane cebule i posiekany czosnek podsmażamy na łyżce oliwy przez 10 min, dodajemy do ryżu. Na tej samej patelni, na dużym ogniu smażymy mięso przez 2 min, stale mieszając. Łączymy z ryżem, dodajemy rodzynki, ziarna słonecznika, kminek, imbir, posiekaną natkę i miętę oraz sok i łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Z papryk odcinamy górne części, usuwamy pestki i napełniamy farszem. Przykrywamy odciętymi częściami.
  • Papryki układamy na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy na ok. 40 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
  • Przecier pomidorowy podgrzewamy, dodajemy trochę posiekanej mięty, przyprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem, podajemy osobno jako sos do papryki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Porady

Wypróbuj też faszerowaną kalarepę, dynię faszerowaną i paprykę faszerowaną wędzonym pstrągiem


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy