Papryka faszerowana z wołowiną

Będzie lepsza niż zwykle, jeśli doprawisz nadzienie ziołami, przyprawami - smak faszerowanej papryki wzmocnią też rodzynki dodane do mięsnego nadzienia.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne papryka faszerowana

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 193 głosów)

Papryka faszerowana z wołowiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ryż: gotujemy przez 10 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy.

  • 2.

    Cebule i czosnek: obieramy i siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy przez 10 min, po czym dodajemy do ryżu.

  • 3.

    Mięso: smażymy na tej samej patelni, na dużym ogniu, przez 2 min, stale mieszając.

  • 4.

    Farsz: łączymy mięso z ryżem. Dodajemy rodzynki, ziarna słonecznika, kminek, imbir, posiekaną natkę i miętę oraz sok i łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • 5.

    Papryki: myjemy i osuszamy. Odcinamy górne części, usuwamy pestki. Powstałe miseczki napełniamy farszem. Przykrywamy odkrojonymi kapeluszami. Układamy nadziane papryki na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy na ok. 40 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

  • 6.

    Sos: przecier pomidorowy podgrzewamy. Dodajemy trochę posiekanej mięty. Przyprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Podajemy osobno jako dodatek do faszerowanej papryki.

Porady

Wypróbuj też faszerowaną kalarepę, dynię faszerowaną i paprykę faszerowaną wędzonym pstrągiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy