Papryka faszerowana kuskusem

Przepis na faszerowaną paprykę: papryka faszerowana kuskusem

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

papryka faszerowana przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
340 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Składniki:

  • 4 papryki kolorowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pomidor bez skórki
  • 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 opakowania fety
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Papryka faszerowana kuskusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na: papryka faszerowana kuskusem
  • Od papryk odciąć część z ogonkiem (na ok. 1/4 wysokości), oczyścić z nasion, wysmarować łyżką oliwy. Kuskus zalać  w  misce  wrzącym  bulionem, przykryć,  odstawić  do  wchłonięcia płynu.
  • Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, pokrojonym  w  kostkę  pomidorem,  posiekanymi  orzechami  i  rodzynkami,  wymieszać.
  • Wlać resztę oliwy, dodać pokruszoną  fetę,  doprawić  solą  i  cayenne, delikatnie wymieszać. Farszem z kuskusu wypełnić papryki, przykryć ściętym wierzchem. Piec 15 min w 180˚C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 340


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy