Wigilijne pulpety rybne

Rybka smakuje super:)

dodany przez: Anullka anullka

galareta pulpety ryba

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 178 głosów)

Składniki:

  • 6 płatów dużych z mintaja(może być dorsz)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżki kaszki manny
  • Galareta
  • 5 szklanek wody
  • 8 czubatych łyżeczek żelatyny+ 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • kostka warzywna
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • Dodatkowo
  • groszek konserwowy
  • 2 jajka na twardo
  • 1 ugotowana duża marchewka
  • trochę rodzynek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Wigilijne pulpety rybne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rybę odmrozić,wysuszyć papierowym ręcznikiem,zmielić razem z cebulą,dodać jajko,sól,pieprz,bułkę tartą ,kaszkę manny,wyrobić farsz.
  • Formować pulpety,wrzucać na gotowaną wodę,lekko posoloną ,dodać listek,laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min.
  • Po tym czasie,wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić.
  • (Wodę wylać ,niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę,u nas nie robimy,bo galareta później) jest biała i mętna)
  • Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie,posypać groszkiem,
  • dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.
  • Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
  • Do gotującej wody dodać,kostkę warzywną,listek ,żelatynę zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić aż lekko się zetnie.
  • Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy