Pałki z kurczaka po hiszpańsku
Kompletna, sycąca potrawa, bardzo rozgrzewająca dzięki marynacie. Pałki z kurczaka po hiszpańsku są idealnie doprawione, wyraziste i dobre na imprezowy lub rodzinny obiad.
Dodany przez:
mojegotowanie
Składniki
- 4 udka, podzielone na podudzia i pałki
- 6 łyżek marynaty piri-piri lub innej ostrej marynaty z dodatkiem chili
- łyżka oleju słonecznikowego
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1/2 pęczka dymki, biała i zielona część oddzielnie, pokrojone ukośnie w plastry
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
- łyżka mielonej, wędzonej papryki
- 400 g ugotowanego ryżu
- sól morska
Przygotowanie
- W każdym kawałku kurczaka robimy 3 nacięcia, mieszamy z marynatą. Mięso wstawiamy na minimum 30 min do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Układamy skórą do góry na blasze. Pieczemy 30 min, zwiększamy temp. do 220°C i pieczemy jeszcze 15 min do zrumienienia.
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy paprykę i białą część dymek ok. 5 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i wędzoną papryką, mieszamy.
- Wkładamy ugotowany ryż i podgrzewamy na dużym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą do smaku. Zdejmujemy z ognia, podajemy z kurczakiem, posypujemy szczypiorem z dymki.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Komentarze