Pałki z kurczaka po hiszpańsku

Kompletna, sycąca potrawa, bardzo rozgrzewająca dzięki marynacie. Pałki z kurczaka po hiszpańsku są idealnie doprawione, wyraziste i dobre na imprezowy lub rodzinny obiad.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 udka, podzielone na podudzia i pałki
  • 6 łyżek marynaty piri-piri lub innej ostrej marynaty z dodatkiem chili
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka dymki, biała i zielona część oddzielnie, pokrojone ukośnie w plastry
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • łyżka mielonej, wędzonej papryki
  • 400 g ugotowanego ryżu
  • sól morska

Przygotowanie

  1. W każdym kawałku kurczaka robimy 3 nacięcia, mieszamy z marynatą. Mięso wstawiamy na minimum 30 min do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Układamy skórą do góry na blasze. Pieczemy 30 min, zwiększamy temp. do 220°C i pieczemy jeszcze 15 min do zrumienienia.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy paprykę i białą część dymek ok. 5 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i wędzoną papryką, mieszamy.
  4. Wkładamy ugotowany ryż i podgrzewamy na dużym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą do smaku. Zdejmujemy z ognia, podajemy z kurczakiem, posypujemy szczypiorem z dymki.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Zobacz też: tortilla hiszpańska

Pałki z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze