Pączki z dziką różą

przepis pyszny :)w rodzinie od lat sprawdzony.

Desery

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.59 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka żółtek/2całe jajka/
  • 1 szklanka masła/stopionego/
  • 400 ml mleka
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • dzika róża do nadziewania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać.Masło roztopić przestudzić.Z jednej szklanki letniego mleka ,1 łyżki cukru,1 łyżki mąki zrobić rozczyn zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie ubić jajka z cukrem do białości.Następnie do mąki dodać rozczyn ,mleko wymieszać dodawać kolejno :jajka ,alkohol i dobrze wyrabiać na końcu dać masło wyrobić tak aby ciasto odstawało od dłoni.Lekko oprószyć mąka przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie wyłożyć na stolnicę lekko rozwałkować wycinać pączki nadziewać dziką różą.Zostawić do podrośnięcia .Rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki osączać usmażone na bibule.Dekorować wg uznania.Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy