Pączki z dziką różą

przepis pyszny :)w rodzinie od lat sprawdzony.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka żółtek/2całe jajka/
  • 1 szklanka masła/stopionego/
  • 400 ml mleka
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • dzika róża do nadziewania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać.Masło roztopić przestudzić.Z jednej szklanki letniego mleka ,1 łyżki cukru,1 łyżki mąki zrobić rozczyn zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie ubić jajka z cukrem do białości.Następnie do mąki dodać rozczyn ,mleko wymieszać dodawać kolejno :jajka ,alkohol i dobrze wyrabiać na końcu dać masło wyrobić tak aby ciasto odstawało od dłoni.Lekko oprószyć mąka przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie wyłożyć na stolnicę lekko rozwałkować wycinać pączki nadziewać dziką różą.Zostawić do podrośnięcia .Rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki osączać usmażone na bibule.Dekorować wg uznania.Smacznego.
jajka deser mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze