Pączki z adwokatem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć
rozetrzeć z 1 łyżką cukru
połączyć z mlekiem
dodać płaską łyżkę mąki
wymieszać i całość wlać do zagłębienia zrobionego w mące. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodać pozostały cukier
rozpuszczone masło
żółtka
alkohol
szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około godzinę lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie
formować pączki,układać na posypanej mąką stolnicy
znów przykryć ściereczką i jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć porcjami na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować i kłaść na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nadzienie: Zagotowac mleko z łyżeczką cukru.Budyń,adwokat,żółtko wymiksowac,dodac do gotującego się mleka.Ostudzic.Za pomocą szprycy nadziewac pączki.
Komentarze