orkiszowa_tarta_z_pomidorkami_i_feta

Orkiszowa tarta z pomidorkami i fetą

Ocena:

4.56 (172)

  • 1 godz. 10 min.

Chrupiąca tarta z lekko pikantnym nadzieniem i soczystymi pomidorkami, polecam :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • dymka
  • 3 łyżki zielonego tabasco
  • różnokolorowe pomidorki koktajlowe (ok 300 g)

Orkiszowa tarta z pomidorkami i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.
  • Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.
  • Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.
  • Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  • Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
  • Śmietanę mieszamy z jajkami
  • tabasco
  • posiekaną dymką oraz szczypiorkiem.
  • Zalewamy spód tarty a na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki.
  • Pieczemy około 40 minut.
  • Podajemy posypane serem feta.
  • Smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne