Pieczone bakłażany z pomidorkami i mozzarellą

Pieczone bakłażany z pomidorkami i mozzarellą to hit na gorący dzień. Sycą i wspaniale smakują. Smacznego!

Dodany przez:

Na ciepło

Porcje:
2 osób
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 4 kulki mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz, oliwa

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokrój w plastry i posól z każdej strony, odstaw by puściły sok. Następnie sok wytrzyj ręcznikiem papierowym w ten sposób pozbawisz ich goryczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pomidorki posiekaj na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę i pomieszaj go z 5 łyżkami oliwy.
  2. Bazylię pokrój w paseczki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia. Ułóż plastry bakłażana natrzyj oliwą z czosnkiem, rozłóż pomidorki, posyp bazylią i mozzarellą. Włóż do piekarnika i zapiecz 15 minut. Bakłażana podawaj na ciepło.
mozzarella pomidorki pieczone bakłażany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy