Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
* Na początek przygotowujemy spód tarty ( Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy zimne, twarde, posiekane masło, śmietanę i jajko. Ugniatamy rękoma.
* Formujemy z ciasta kulkę i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
* Następnie robimy farsz. Podsmażamy cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oleju, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy aż odparują wodę, dodajemy mięso, przyprawy i smażymy aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru. Gotowy farsz odstawiamy na chwilę.
* Ciasto na spód tarty wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.
W tym czasie łączymy jajka z mlekiem, ewentualnie z odrobiną soli i pieprzu ( u mnie był jeszcze szczypior, ale to już indywidualna sprawa ).
* Po 13 minutach wyciągamy upieczony spód z piekarnika, wykładamy na nim mięso i polewamy jajkami rozbełtanymi z mlekiem.
Teraz ponownie do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym, lub układamy plastry.
Komentarze