REKLAMA

Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami

Super pomysł na kolację

dodany przez: Justynaa justynaa

tarty dania mięsne Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 208 głosów)


Składniki:

  • * Na spód tarty
  • - 150g margaryny
  • - 1 łyżka śmietany 18%
  • - 250g mąki
  • - 1 jajko
  • - łyżeczka soli
  • * Farsz
  • - 450g mięsa mielonego
  • - 4 większe pieczarki
  • - 1 cebula
  • - ząbek czosnku
  • - dowolne przyprawy ( u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie )
  • - 3 jajka
  • - 150ml mleka
  • - ser żółty na wierzch ( starty, bądź plastry )

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • * Na początek przygotowujemy spód tarty ( Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy zimne, twarde, posiekane masło, śmietanę i jajko. Ugniatamy rękoma.
  • * Formujemy z ciasta kulkę i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
  • * Następnie robimy farsz. Podsmażamy cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oleju, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy aż odparują wodę, dodajemy mięso, przyprawy i smażymy aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru. Gotowy farsz odstawiamy na chwilę.
  • * Ciasto na spód tarty wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.
  • W tym czasie łączymy jajka z mlekiem, ewentualnie z odrobiną soli i pieprzu ( u mnie był jeszcze szczypior, ale to już indywidualna sprawa ).
  • * Po 13 minutach wyciągamy upieczony spód z piekarnika, wykładamy na nim mięso i polewamy jajkami rozbełtanymi z mlekiem.
  • Teraz ponownie do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym, lub układamy plastry.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy