Gołąbki "inaczej" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Osącz z nadmiaru wody,przestudź. W tym czasie pokrój cebulę i czosnek, przysmaż z odrobiną tłuszczu. Kapustę pekińską drobno pokrój, delikatnie obgotuj zeby zmiękła. Do miski włóż ostudzony ryż, wsyp podsmażoną cebulkę, dodaj mięso mielone,, posiekaną kapustę, kaszę manną, wbij jajka i wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrób ręka na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż aż będą rumiane.
Do garnka wlej dwa litry wody, dodaj kotkę rosołową i przygotuj sos pomidorowy wg przepisu na opakowaniu, dodaj bazylie. W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone gołąbki, wlej sos, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 60 min ( aż gołąbki będą miękkie).
Komentarze