Nalewka z pigwy

Przygotowanie: 4-5 tyg.

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
50400 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.99 z 288 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • szklanka cukru 1
  • 1/2 l wódki
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
  • skórka
  • sok z 1/2 pomarańczy 50 ml rumu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką.
  • Po 2–3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić.
  • Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem).
  • Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.
  • Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy