Nalewka z kukułek

Nalewka z kukułek to prosta i szybka w przygotowaniu nalewka, która charakteryzuje się bardzo oryginalnym smakiem. Stanowi ona idealnie uzupełnienie przyjęcia w gronie najbliższym. Nalewka z kukułek doskonale komponuje się z deserami i słodkimi przekąskami. Odznacza się ona właściwościami rozgrzewającymi, dlatego też świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Alkohol z kukułek – likier, wódka czy nalewka – to słodki trunek, w którym na pierwszy plan wysuwa się słodki smak cukierków. Poniżej podpowiadamy jak zrobić nalewkę z kukułek. 

dodany przez: Kulinarna Ania

desery napoje alkohole nalewki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 174 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Nalewka z kukułek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cukierki kukułki kruszymy w blenderze lub tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy do większego słoja, dolewamy wódki. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie, potrzącając minimum raz dziennie zawartością słoja. Gdy cukierki się rozpuszczą, nalewka z kukułek jest gotowa.

Porady

  • Nalewkę z kukułek możemy przygotować na wódce lub na spirytusie. Opcjonalnie możemy wymieszać ze sobą te dwa alkohole w proporcjach 3:1. 
  • Jeśli przepadamy za kremowymi alkoholami w formie likieru, to do naszego przepisu możemy dodać ok. 0,5 l mleczka skondensowanego. Nalewka z kukułek z mlekiem skondensowanym bardziej przypomina likier aniżeli nalewkę, ale jest równie smaczna.
  • Przed przygotowaniem nalewki warto potłuc cukierki na małe kawałki. Dzięki temu szybciej się rozpuszczą. 
  • Jeśli nie chcemy przygotowywać mocnego alkoholu, to do nalewki możemy dodać ok. 100 ml wody. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na nalewkę z kukułek – pomysły 


Nalewka z kukułek – tradycyjnych i znanych od pokoleń cukierków z nadzieniem kakaowym w kruchej skorupce – to świetny pomysł na domowy, słodki trunek. Jest to świetny towarzysz „babskich” wieczorów. Można śmiało serwować go gościom, którzy nie przepadają za alkoholem, gdyż słodycz cukierków, szybko i skutecznie zabija jego goryczkę. Za nalewką z kukułek przemawia także wygląd, bowiem jest ona pięknym, bursztynowym płynem, który najlepiej serwować w kieliszkach do likieru (małe – o pojemności 25 lub 50 ml z wysoką nóżką). Nalewka świetnie sprawdzi się na przyjęciach w gronie znajomych i rodziny, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym – z uwagi na jej silnie rozgrzewające właściwości. 


Istnieje kilka różnych sposobów na przygotowanie nalewki z kukułek – można przygotowywać ją na wódce lub na spirytusie (w zależności od mocy trunku, jaką chcemy uzyskać). Przepis na nalewkę z kukułek jest bardzo prosty – wystarczy tylko wsypać cukierki do dużego pojemnika, zalać je alkoholem i pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po jakimś czasie cukierki same się rozpuszczą. Jeśli zależy nam na bardziej kremowym smaku nalewki z kukułek, to warto rozważyć dodanie do niej mleka, najlepiej skondensowanego. Nalewka z kukułek z mlekiem skondensowanym to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Warto jednak pamiętać o ważnej zasadzie – mleko zawsze wlewamy do alkoholu po uprzednim przegotowaniu i ostudzeniu (powinno mieć ono temperaturę pokojową). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy