Naleśniki

Przepisy na naleśniki

Naleśniki

Czas przygotowania:
15 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 199 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 4 duże jajka
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 5 dag roztopionego masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na naleśniki:
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajka, szklankę mleka, cukier i dużą szczyptę soli.
  • Miksujemy, dodając roztopione i ostudzone masło, a następnie stopniowo resztę mleka – ciasto powinno być idealnie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy na min. 30 min.
  • Przed smażeniem ciasto mieszamy. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy papierowym ręcznikiem umoczonym w oleju. Wylewamy ciasto (najlepiej odmierzać je małą łyżką wazową), smażymy z obu stron. Ostudzone naleśniki można zamrozić.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy