Naleśniki

Przepisy na naleśniki

Dodany przez:

Naleśniki

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 4 duże jajka
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 5 dag roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Przepisy na naleśniki:
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajka, szklankę mleka, cukier i dużą szczyptę soli.
  3. Miksujemy, dodając roztopione i ostudzone masło, a następnie stopniowo resztę mleka – ciasto powinno być idealnie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy na min. 30 min.
  4. Przed smażeniem ciasto mieszamy. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy papierowym ręcznikiem umoczonym w oleju. Wylewamy ciasto (najlepiej odmierzać je małą łyżką wazową), smażymy z obu stron. Ostudzone naleśniki można zamrozić.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Śniadanie obiad kolacja wegetariańska dla dzieci naleśniki przepisy na naleśniki zwykłe naleśniki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze