Naleśniki z sałatką z awokado

Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 8–10 minut
Porcja: 355 kcal
Składniki 8 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
355 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 172 głosów)

Składniki:

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • białko
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść rukoli
  • szalotka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • małe awokado
  • 10 czarnych oliwek
  • 1–2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Naleśniki z sałatką z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z mąki, 1/2 szklanki wody, soli, białka i łyżeczki oliwy zrobić niezbyt gęste ciasto. Odstawić je na 10 minut, następnie dokładnie wymieszać.
  • Zrobić sos: zmieszać resztę oliwy, ocet balsamiczny, sól, pieprz i cukier. Rukolę przebrać, opłukać, osuszyć. Paprykę oczyścić, umyć, drobno pokroić. Szalotkę obrać, posiekać. Oliwki przepołowić, pokroić w plasterki. W salaterce połączyć rukolę, paprykę, plasterki oliwek i cebulkę, polać sosem.
  • Usmażyć naleśniki, odstawić, trzymać w cieple. Awokado obrać, przepołowić, wyjąć pestkę, pokroić w plastry.
  • Skropić sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć sałatkę warzywną i awokado na naleśnikach. Podawać natychmiast.

Kalorie: 355

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy