Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce

Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce to propozycja na lekkie i pożywne śniadanie. Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne niż na twardo. Spróbuj kanapek z awokado i jajkiem w koszulce.

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)

Składniki:

  • miąższ z dojrzałego awokado
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki ziół (natki, kolendry, szczypiorku), posiekanych
  • 6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 jajka w rozm. M
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • pieprz
  • do dekoracji: kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, od razu mieszamy z sokiem z cytryny lub limonki i ziołami (aby pasta była ostrzejsza, można dorzucić posiekaną papryczkę chili). Pieczarki podsmażamy na oliwie, aż odparuje z nich woda.
  • W rondelku zagotowujemy wodę z octem. Energicznie mieszamy, aby wytworzyć wir, wpuszczamy w niego jajko (najlepiej wcześniej wybić je do małej filiżanki) i gotujemy ok. 2 min. Wyławiamy na talerz, w ten sam sposób gotujemy drugie jajko.
  • Chleb smarujemy pastą z awokado, kładziemy pieczarki i jajko. Oprószamy pieprzem, posypujemy kiełkami. Jako dodatek serwujemy pomidory – pokrojone i skropione dobrej jakości octem balsamicznym.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: sałatka w arbuzie


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy