Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce

Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce to propozycja na lekkie i pożywne śniadanie. Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne niż na twardo. Spróbuj kanapek z awokado i jajkiem w koszulce.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • miąższ z dojrzałego awokado
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki ziół (natki, kolendry, szczypiorku), posiekanych
  • 6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 jajka w rozm. M
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • pieprz
  • do dekoracji: kiełki rzodkiewki

Przygotowanie

  1. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, od razu mieszamy z sokiem z cytryny lub limonki i ziołami (aby pasta była ostrzejsza, można dorzucić posiekaną papryczkę chili). Pieczarki podsmażamy na oliwie, aż odparuje z nich woda.
  2. W rondelku zagotowujemy wodę z octem. Energicznie mieszamy, aby wytworzyć wir, wpuszczamy w niego jajko (najlepiej wcześniej wybić je do małej filiżanki) i gotujemy ok. 2 min. Wyławiamy na talerz, w ten sam sposób gotujemy drugie jajko.
  3. Chleb smarujemy pastą z awokado, kładziemy pieczarki i jajko. Oprószamy pieprzem, posypujemy kiełkami. Jako dodatek serwujemy pomidory – pokrojone i skropione dobrej jakości octem balsamicznym.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Zobacz: sałatka w arbuzie


 

 

 

 

 

 

 

 

 

jajka awokado
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy