Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem to doskonały pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa i sałatką stanowi pełnowartościowy posiłek.

Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Składniki:

  • 1 awokado
    2 jajka „zerówki”
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    opcjonalnie: jogurt grecki/bułka pszenna/salsa pomidorowa

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Awokado to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy. W połączeniu z prawdziwą bombą witaminową – jajkiem – stanowi śniadanie idealne! Możemy podać je ze świeżym pieczywem, warzywną salsą lub kwaśnym jogurtem. Zawsze smakuje rewelacyjnie.

    Właściwości awokado
    Awokado jest pełne witamin i zdrowych tłuszczy. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera także likopen, potas, witaminy A, z grupy B, C oraz E. Mimo, że jest tłuste i wysokokaloryczne, warto je włączyć do swojej diety. Świetnie zastępuje masło lub, np. w ciastach, jajko. Dojrzałe awokado jest miękkie i kremowe. Jeśli kupimy twardy owoc, wystarczy, by poleżało kilka dni i dojrzało. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, możemy włożyć awokado do woreczka z dojrzałym bananem lub jabłkiem.

    Wykonanie

    Awokado rozkrawamy na pół i odpestkowujemy. Wykrawamy część miąższu z obu połówek za pomocą łyżeczki. Układamy awokado wnętrzem do góry na blaszce tak, aby leżało prosto i nie przechylało się w żadną stronę. Do każdej z połówek wbijamy jajko. Delikatnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki.

Porady

Zobacz też: przepis na guacamole

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy