iStock
4.29 (262)
Naleśniki z mąki pełnoziarnistej w najprostszym przepisie - elastyczne, pyszne, ekspresowe do przygotowania. Takie fit naleśniki to propozycja na śniadanie lub obiad. Można dobrać do nich zarówno słodkie, jak i wytrawne dodatki.
mąka pełnoziarnista 300 g
jajka 3 szt.
woda 300 ml
mleko 300 ml
olej 1 łyżka stołowa
Ciasto na naleśniki: do miski przesiewamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, wlewamy mleko i wodę. Miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy jajka i dodać olej. Miksujemy ponownie na jednolitą masę.
Smażenie: naleśniki smażymy partiami na rozgrzanej patelni bez dodatki tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę, gdy naleśnik będzie dobrze usmażony, w przeciwnym razie porwie się.
Porady
- do czasu przygotowania należy doliczyć czas, kiedy ciasto na naleśniki "odpoczywa".
- naleśniki z mąki pełnoziarnistej pasują zarówno do słodkiego jak i wytrawnego nadzienia
- możemy użyć wody mineralnej lub wody gazowanej - ta druga sprawi, że naleśniki będą jeszcze lepsze