Naleśniki a la włoskie tosty

Przepisy na naleśniki - naleśniki a la włoskie tosty

Naleśniki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Składniki:

  • olej
  • 8 naleśników
  • jajko
  • gotowy sos pomidorowy
  • po kilkanaście plastrów salami, szynki konserwowej i mozzarelli
  • 2 pomidory
  • garstka czarnych oliwek bez pestek
  • przyprawa włoska
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na naleśniki - naleśniki a la włoskie tosty
  • Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy naleśnik, smarujemy bardzo cienko rozmąconym jajkiem i sosem pomidorowym, kładziemy odpowiednią ilość plasterków szynki, salami, pomidora i oliwek. Ponownie smarujemy sosem, oprószamy przyprawą włoską, przykrywamy naleśnikiem i znów cieniutko smarujemy jajkiem.
  • Podgrzewamy kilka minut na niedużym ogniu (naleśnik powinien się dusić, żeby ser w środku ładnie się stopił), odwracamy i dosmażamy. Tak samo przygotowujemy resztę naleśników. Przed podaniem kroimy jak pizze i posypujemy posiekaną bazylią.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: caponata - przepis kuchni włoskiej

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy